NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Choose your language:

Visual16.jpg

Orphanage for disabled children in Praya

Begin 2011 hebben we een internaat voor gehandicapte kinderen bezocht in Praya. We werden met open armen ontvangen door Meneer Lalu Santana en mevrouw Rosmiana. De mensen die het huis hebben opgezet.
Het huis was in een verschrikkelijke staat. Het dak was al meerdere jaren kapot en het werd van kwaad tot erger. Omdat het interieur ook telkens nat werd waren ook alle meubels aan het verrotten en schimmelen. Op het moment dat we aankwamen waren er nog  maar 9 kinderen (voorheen 36). Dit omdat ze gewoon geen “droge” plek meer hebben voor ze.


Informatie over het internaat:
 Het is opgericht in 1992 met behulp van een Nederlandse sponsor. De naam en adresgegevens proberen ze voor ons te achterhalen. De broer van meneer Lalu Santana werkte bij het sociale departement bij de overheid en zijn moeder was het hoofd van het district in de tijd van oprichting. Vandaar dat Dhr. Lalu deze mogelijkheid heeft gekregen om dit internaat te kunnen oprichten. Het idee kwam van een groep belangrijke en religieuze mensen uit de wijk. Er bestond al een school voor gehandicapte kinderen sinds 1982. Deze ligt voor het internaat. De kinderen moesten vaak ver reizen, vandaar dat dit idee ontstaan is om een internaat achter de school te bouwen. Ze hebben toen der tijd vanuit Nederland een bedrag gekregen van RP 70 miljoen om het internaat te bouwen.Volgens mevrouw Rosmiana was het vroeger een super gezellig internaat. Alle kinderen waren blij, ze speelden instrumenten en het was zo gezellig dat de kinderen zelfs niet naar huis gingen als ze vakantie hadden. Mevrouw wilt heel graag dat het weer wordt zoals vroeger, maar op dit moment wilt ze niet meer kinderen omdat de leefomstandigheden zo slecht zijn. Ze straalde helemaal als ze over vroeg praatte. Ze zei: “wat ik ook zo geweldig vind is dat kinderen terugkomen als ze groot zijn en me dan oma noemen en me bedanken voor alles wat we voor ze gedaan hebben. Dat geeft me voldoening en daar doe ik het voor. De kinderen zien groeien”.Ze krijgen van de overheid RP 2500 per kind per dag. Dat is dus helemaal niets! Ze eten 2 keer per dag gezamenlijk. Voornamelijk rijst met groenten en tempé/tahu. Vlees heel af en toe, omdat dit te duur is. Ze hebben nu wel een paar kippen die ze onderhouden en af en toe slachten ze een kip.De kinderen leren ze zelfstandig te zijn. Ze doen zelf de afwas en zelf hun was. Ze gaan dagelijks naar de school die voor hun internaat ligt. De kinderen hoeven niets te betalen om naar school te gaan. Dit wordt gesponsord door de overheid.

De kinderen blijven tot een leeftijd van maximaal 23. Hierna worden ze vaak gesponsord door de overheid om naar Java te gaan en daar een nieuwe opleiding te volgen of om ergens te gaan werken. Bijvoorbeeld in massagesalons. Ze krijgen dan speciale brieven van de overheid, waarmee ze dus ook gratis naar Java kunnen met de bus.

We zijn in Nederland direct naar sponsoren gaan zoeken.

Afgelopen jaar werden we benaderd door Sam Hurulean, een leerling van de Nijmeegse Scholengemeenschap. Zij was op zoek naar een goed doel voor de actieweek van de N.S.G., die daar elk jaar wordt gehouden. We hebben daarna een aantal kennismakingsgesprekken gehad en al snel bleek dat we op een lijn zaten.
Na overleg met de directie van de school werd officieel besloten om de stichting LombokCare als goede doel voor hun actieweek te nemen.
En dat hebben we geweten. We waren zeer onder de indruk van de professionele manier waarmee de NSG werkte. Geregeld werden we uitgenodigd om samen met hen te overleggen. Tijdens de actie week werd er ook een pasar malam georganiseerd waar wij ook met een stand konden staan om uitleg te geven over onze projecten. Toen we na afloop van de actie week hoorden wat de opbrengst was werden we toch wel even stil. Meer dan 9000 euro. Zie hier de foto’s van de acties.
Ongelooflijk!!!!!!  Dit geld is inmiddels al gebruikt om een weeshuis in het dorp Praya op Lombok te voorzien van een nieuw dak.

Tijdens ons verblijf in juli/augustus hebben we tevens van dit geld 24 nieuwe bedden en 3 kasten kunnen bestellen voor het tehuis in Praya ( zie aanschaf nieuw meubilair). De kinderen slapen hier namelijk nog allemaal op de grond. 

Het mooie is nu ook nog dat  12 leerlingen en 3 docenten van de NSG in 2012 zelf naar Lombok gaan om daar o.a. 14 dagen te gaan werken in het tehuis in Praya. Zij zullen daar de kinderen gaan leren hoe ze moeten spelen met speelgoed dat ze zelf mee zullen nemen.
Zo zien we dat de NSG zeer goed bezig is om  de kinderen op Lombok een beter leven te geven.. Iedereen al bij voorbaat hartelijk bedankt.

Dankzij dit nieuwe dak konden we met een groep leerlingen van Gilde/Vos opleidingen dit jaar ook de binnenkant van dit tehuis opknappen. We zijn in april 2011 weer met een groep van Go For Lombok vertrokken om het tehuis op te knappen. Klik hier voor een uitgebreid verslag!


Lees hieronder de nieuwste updates m.b.t. dit project:


Update februari 2012: Nieuwe bedden afgeleverd in Praya

Eindelijk is het zo ver. De bedden voor de kinderen in het weehuis in Praya zijn klaar!!!
We hebben de bedden laten maken bij de technische school SMK3 in Mataram. De bedden zijn gemaakt door leerlingen. Zo hebben de leerlingen een mooie praktijkopdracht gehad!

Read more ...

 


Update 12-10-2011: Bezoek Johan en Gertie Lummen

We hebben bezoek gehad van Johan en Gertie Lummen. Johan is bij ons terecht gekomen via het N.S.G. in Nijmegen. Mede dankzij de inzet van Johan hebben we het dak van het weeshuis afgelopen jaar weten te financieren.

Read more ...Update 20-8-2011

Tijdens ons verblijf in juli/augustus 2011 in Indonesië voor de bruiloft van Mindie en Apip hebben we ook weer een heel aantal uren besteed aan werkzaamheden voor onze stichting.
Een van deze werkzaamheden was het tehuis in Praya.

Read more ...

Bnnr Doneer UK

Share this page

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

© 2015 - Stichting LombokCare - privacy & cookies - website by Barkey Media