NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Choose your language:

Visual1.jpg

Water project Nanggul

In september 2007 was ik (Christ) in Indonesië met collega Wim. Tijdens ons verblijf werden we benaderd door een aantal bewoners van het bergdorp Nanggul met de vraag of wij in de gelegenheid zouden zijn om hen financieel te ondersteunen bij een waterproject in hun dorp. We werden toen rondgeleid door een aantal bewoners, die ons duidelijk probeerde te maken waarom dit project voor hen zo belangrijk is.
Al snel werd ons duidelijk dat er in het bergdorp veel oudere mensen wonen die dagelijks 3 tot 6 kilometer moeten lopen om 10 liter water te halen, en dat 5 keer per dag. De mensen willen zelf graag hun medewerking verlenen via mankracht maar ook op financieel gebied. Hun inkomen is echter dusdanig dat ze niet meer dan 50.000 rupia’s per maand kunnen missen, en dat is te weinig om een bedrijf te laten komen om dit waterproject uit te voeren. We hebben toen besloten om hun hierin te ondersteunen.

Er moest eerst geboord worden, tussen de 50 en 70 meter diep om aan schoon drinkwater te geraken. Dit boren kost 750.000 rupiah’s per meter(totaal 3000 euro). Daarna moest er een zware pomp gekocht worden om het water op te pompen. Kosten ongeveer 2,4 miljoen rupiah’s (200 euro).
Hierna zijn er 2 watertanks gebouwd om het water op te slaan (500 euro). Verder zijn er leidingen gelegd  vanaf de boorput naar de beide tanks die op de berghellingen gebouwd zijn:3,8 miljoen rupia’s (300 euro). De kosten voor het totale project waren ongeveer 4000 euro.

Klein verslag van verloop:

" Allereerst kwam de baas van dit bedrijf kijken of hij met een vrachtauto tot op de plaats kon komen waar geboord zou worden. Dit ging dus niet lukken. Eerst moest er een weg door het bosgebied aangelegd worden om het vervoer van de boorapparatuur te kunnen verwezenlijken.  De volgende morgen werd er met man en macht begonnen om een doorgaan door het bos te maken. Bomen moesten gekapt en grote stukken moeste geëgaliseerd worden. Na een aantal dagen was deze klus geklaard. De vrachtwagen met apparatuur kon komen en de boortoren werd opgebouwd. Nu moesten we zien 10.000 liter water ter plaatse te krijgen die nodig waren voor het koelen van de boor. Dit water zijn we dus met bemo’s (kleine autootjes) en 10tallen jerrycans gaan halen in de rivier op 10 kilometer afstand. We hebben meer dan 10 keer moeten rijden om zoveel water ter plaatse te kunnen krijgen."

Dit alles hebben we kunnen realiseren met behulp van het project Pimp My Village van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Zuid-Oost die met leerlingen naar Lombok zijn gekomen om te helpen met het aanleggen en plaatsen van de waterleidingen.


Lees hieronder de nieuwste updates m.b.t. dit project:Update februari 2010

Het waterproject in de bergen bij het dorp Nanggul is helemaal klaar. De watertank die boven in de bergen door de mensen zelf is gebouwd, is nu ook functioneel. Ongeveer 200 gezinnen maken er nu gebruik van en hebben dagelijks schoon drinkwater.

Read more ...


Update november 2009 

In het bergdorp Nanggul hebben we de laatste werkzaamheden afgerond betreffende het schoonwaterproject. zoals in het vorige verslag vermeld waren de waterleidingen al allemaal gelegd en de boorwerkzaamheden (70 meter) afgerond. Het enige dat nu nog moest gebeuren was het afstrijken en het waterdicht maken van de grote watertank die boven in de berg was gemaakt.

Read more ...


Update 15 september 2007

Morgen, dinsdag 16 september, vertrekt Christ weer naar Lombok. Dit keer samen gaat hij weer samen met zijn collega Wim. Ze gaan de komende weken samen met de mensen van het dorp Nanggul naar water boren.

Read more ...

Update 3 juli 2009

Het waterproject in het bergdorpje Nanggul is inmiddels ook afgerond!
In september 2008 zijn Wim en Christ samen naar het dorp gegaan om te starten met het boren. De bewoners van het dorp hebben een aantal maanden lang door moeten boren, tot een diepte van zo’n 75 meter.

Read more ...

Bnnr Doneer UK

Share this page

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

© 2015 - Stichting LombokCare - privacy & cookies - website by Barkey Media